Blog Koksztys
Grupa Koksztys od sierpnia w nowoczesnej i większej siedzibie

Wrocławskie Żerniki, to wyjątkowa dzielnica na mapie miasta. Jest zieloną i urokliwą wyspą otoczoną z jednej strony wielkimi PRL-owskimi osiedlami z drugiej nowatorską inwestycją WuWA-2. To tutaj zachowały się jedne z najstarszych zabytków architektury. Wybudowanie w tym miejscu nowoczesnego budynku było więc dużym wyzwaniem. Udało się to Grupie Koksztys, która w sierpniu przeprowadziła się do nowej siedziby przy ulicy Objazdowej 50.

 

Nowy adres do korespondencji to: KOKSZTYS S.A., ul. Objazdowa 50, 54-513 Wrocław

 

Historycy sztuki mówią o takich dzielnicach – wehikuł czasu. Splot wielu okoliczności sprawił, iż nie została zniszczona podczas działań wojennych, a przede wszystkim – dziwnym trafem została pominięta przez PRL-owskich planistów. Dzięki temu możemy do dziś podziwiać charakter przedwojennej zabudowy i poznawać rozwiązania urbanistyczne sprzed wielu lat. Tutaj zachowały się naturalne zbiorniki wodne wkomponowane w niską zabudowę, ale również o wiele starsze zabytki – kościół pod wezwaniem świętego Wawrzyńca i Małgorzaty z XII wieku czy dworzec z peronową wiatą z XIX wieku. Na Żernikach znajduje się również jeden z czterech zachowanych we Wrocławiu średniowiecznych kamiennych krzyży. Historyczne sąsiedztwo do tej pory wydawało się onieśmielać inwestorów chcących wybudować nowoczesny budynek.

 

– Nawet tak „skansenowe” obszary podlegają rozwojowi, a więc nowoczesność musi wkroczyć do Żernik – mówi Amadeusz Krawczyk, prezes Grupy Koksztys. – To bardzo atrakcyjne miejsce z uwagi na bliskie usytuowanie Autostradowej Obwodnicy Wrocławia, lotniska, stacji kolejowej i miejsc rekreacyjnych takich jak pobliski Park Tysiąclecia. Prędzej czy później tę okolicę czeka bum inwestycyjny.

 

Nowoczesność wkracza już zresztą w tę okolicę. Kilkaset metrów na północ, za liniami torów kolejowych powstają Nowe Żerniki, nazywane WuWA-2. Inspiracją dla projektu budowy modelowego osiedla we Wrocławiu była wystawa WuWA z 1929 roku. Dziś, po ponad osiemdziesięciu latach, Wrocław ponownie dołącza do architektonicznej awangardy. Powstaje miejsce przyjazne dla mieszkańców, które w niedługim czasie będzie wpływało na charakter całej okolicy. Właśnie dlatego Żerniki mają szansę niedługo stać się wielkim placem budowy. Problem polega na tym, aby powstające budynki harmonijnie wpasowały się w okoliczną zabudowę. Nie sztuka postawić nowoczesny biurowiec – sztuka, aby nie przytłaczał i nie psuł urokliwej panoramy.

 

– Jako pierwsi wkroczyliśmy na ten teren z nowoczesną inwestycją i dlatego od razu uznaliśmy, że w jakimś stopniu określimy rytm i styl zabudowy, żeby komponowała się z otoczeniem, i była wzorem dla późniejszych inwestycji – dodaje Amadeusz Krawczyk. – Ważne też było, żeby już teraz korespondować stylistycznie z pobliską WuWĄ-2.

 

Nowa siedziba Grupy Koksztys przy ulicy Objazdowej 50-52 jest budynkiem nawiązującym do najnowszych trendów architektonicznych, ale jednocześnie idealnie harmonizuje z otoczeniem. Wykorzystuje motyw odbicia jaki zastosowano m.in. podczas budowy Galerii Dominikańskiej. Zarówno w przeszklonej fasadzie galerii, jak i w fasadzie biurowca Grupy Koksztys odbija się zabytkowy kościół stojący po drugiej stronie ulicy. Budynek przy Objazdowej ma trzy piętra – nie aspiruje więc do zdominowania przestrzeni.
Biurowiec będzie miejscem pracy dla ponad 300 prawników Grupy Koksztys. Żerniki to jednak w dużej mierze dzielnica mieszkalna – dlatego właśnie taką funkcje ma też budynek przy Objazdowej. W jego „biurową” bryłę w pomysłowy sposób wkomponowano kilka mieszkań, każde o powierzchni 50 metrów kwadratowych.

 

Biurowe wnętrze, to skąpane w naturalnym świetle open space’y oraz wydzielone pomieszczenia dla specjalistów. Na każdym piętrze znajdują się pokoje socjalne, toalety, łazienki z prysznicami oraz windy. Budynek jest klimatyzowany oraz monitorowany. Na parterze znajduje się tzw. pokój wypoczynkowy z dużym tarasem. W budynku są trzy sale konferencyjne wyposażone w pełen zestaw urządzeń multimedialnych oraz pomieszczenia przeznaczone na serwerownię i przestronne archiwum.

 

Powierzchnia biurowa wynosi 2300 metrów kwadratowych. Przy budynku jest kilkadziesiąt miejsc parkingowych dla samochodów, tyle samo dla rowerów. Inwestycję zrealizowało Przedsiębiorstwo Robót Budowlanych ARS z Wrocławia.

Powrót

Kalendarium

Rok 2017

Rok 2016

Rok 2015

Rok 2014

Rok 2013

Rok 2012